Egy svéd és egy magyar mesemondó kalandjai a Majomkirály nyomában
En ungersk och en svensk berättares äventyr i Kung Markattas fotspår

Sunday, February 7, 2010

Tudsz titkot tartani?...

... mert Szun Vu-kung nem tud.

Az érdekes a történetben az, és erre később még biztosan vissza fogunk térni, hogy amíg egy halandó embernek három kötetes kaland eljutni Nyugatra, addig Majomkirály barátunk többször megjárja az utat oda-vissza minden további nélkül. Hogy akkor miért nem lett a Nyugati Utazásból egy öt oldalas jöttünk-láttunk-elhoztukBuddhátólaszentkönyveket-haza is értünk vacsira... arra most ne térjük ki, később még lesz róla szó.

A képesség, hogy pillanatok alatt irdatlan távolságokat legyen képes megtenni - vagy, ahogyan elegánsabban nevezik, a "Felhőbukfenc" - csak egy a sok tudomány közül, melyeket Szun Vu-kung a nevével együtt (Világ Hiúságára Ráébredt Majom) egy nyugati kolostorban szedett magára. Eredetileg a halhatatlanság titkát kereste; ez ugyan csak kissé csücskösen sikerült neki, ellenben ragadt rá valami más, ami sokkal fontosabb, és ezzel el is érkeztünk minden Tricksterek és Bajkeverők két alapvető tulajdonságához:

1. Alakváltás
Ég és Föld, Fent és Lent, és egyéb alapvető ellentétek közös csemetéjeként a Majomkirálynak természete a változás (mint ahogy a világ többi tricksterének is). Könnyedén sajátítja el az átváltozás művészetét, és ettől kezdve azzá alakul, amivé éppenkedve szottyan. Ugye ti is érzitek, mennyi lehetőség rejlik ebben a képességben?...

2. Feltűnési viszketegség
... és ha már egyszer birtokába jutott mestere legtitkosab tanainak, mi mást csinálna a Majomkirály, mint hogy villogtatja azt a többi növendék előtt. Ezért is kerül bajba, és kipenderítik a kolostorból, amiért emelkedett és méltósáteljes tudását olyan alantas dolgokra volt képe felhasználni, mint mások szórakoztatása.

Összegzésképpen: a világ trickstereit az teszi naggyá, hogy tudnak valami ritkát és különlegeset, amit az átlagos halandók nem - és hogy úton-útfélen használják is, nem utolsó sorban a villogás és a hecc kedvéért. Lételemük a figyelem és az elismerés. Ezért lenne belőlük csapnivaló buddhista szerzetes, és ezért kószálnak szabadon az emberek közös tudatában évezredek óta, folyamatos teltházzal és töretlen sikerrel.
Figyeljétek csak meg.

1 comment:

  1. Most, hogy olvasom a blogot eszembe jutott, hogy az Avataros Ang mennyire hasonlít a majomkirályra :)

    ReplyDelete